Waarom Kokosolie Gebruiken En Wat Kan Je Ermee Doen?

Kokosolie is een tropische olie, die 100% natuurlijk is. Kokosolie wordt verkregen door het persen of extractie van kopra, het gedroogde witte vruchtvlees van de kokosnoot.

Samenstellingwaarom kokosolie

Kokosolie valt onder het mom van verzadigde vetten.  Je lichaam heeft deze vetten nodig voor bescherming van je organen, een gezonde huid en het functioneren van je hersenen. Maar dit is niet het enigste voordeel, kokosolie bevat een zogenaamd middellange keten. Hierdoor wordt de olie gemakkelijker door het lichaam verteerd en opgenomen, wat de spijsvertering bevordert. Ook heb je langer een verzadigd gevoel door het eten van kokos(olie).

Voordelen

Nadelen

  • Verzadigde vetten verhoogt de LDL-cholesterol

 

Andere mogelijkheden.

Je kan kokosolie ook gebruiken in de badkamer. We hebben dan ook enkele voorbeelden opgesomd.

  • Lichaam hydrateren

Vaak bevat een bodylotion veel water. Dat geeft je huid heel het gevoel goed gehydrateerd te zijn, maar zodra het water opdroogt wordt je huid opnieuw droog. Kokosolie hydrateert echter heel diepgaand.

  • Deodorant

Een combinatie van kokosolie, baksoda en maïzena zorgen voor een natuurlijke deodorant. Kokosolie heeft een verzorgend effect voor je lichaam en het verzacht irritaties.waarom kokosolie

Een mengsel van suiker en kokosolie zorgt voor de perfecte scrub.

  • Manicure
  • Gezond gebit

 

 

Hoe verwerkt je kokosolie nu in gerechten?

Recepten

Granola

  • 300 g vlokken havermout
  • 50 g pijnboompitten (of gepelde pompoenpitten)
  • 100 g amandelnotenwaarom kokosolie
  • 50 g lijnzaad
  • 50 g maanzaad
  • 50 g chiazaad
  • 50 g kokosnoot (verse blokjes of droge schaafsels)
  • 85 g bruine suiker
  • 3 eetlepels kokosolie
  • 3 eetlepels esdoornsiroop (ahornsiroop)

Mix alles zorgvuldig. Bak het vervolgens 30 min in de oven op 150°.

Let op : Roer het mengsel  na een kwartier even om, zo wordt alles even lekker gekarameliseerd.

Afwerken doe je vervolgens met fruit en Griekse yoghurt.

Smakelijk!

 

Bananenbrood

  • Rijpe bananen
  • 4 verse dadels, ontpit en fijngehakt
  • 4 biologische eieren
  • 60 ml kokosolie
  • 1 el ahorn siroop of rauwe honing
  • 85 gram kokosmeel
  • ½ tl bakpoeder
  • ¼ tl zeezout
  • ½ tl kaneel

Verwarm de oven op 175°.

Pureer de bananen en dadels in een blender. Mix de eieren in een kom totdat ze luchtig zijn en meng dit door het bananen mengsel. Roer de kokosolie en ahorn siroop er doorheen. Voeg het meel, bakpoeder, zout en kaneel aan toe en roer het goed door elkaar. Giet daarna het beslag in de cakevorm en zet vervolgens de cake gedurende 40 min in de voorverwarmde oven.

Tip: Prik met een satéprikker in de cake, als deze er proper uitkomt is het bananenbrood klaar.

Geniet er van!waarom kokosolie

 

Ontbijt smoothie

  • 1 avocado
  • 200 gr spinazie
  • 100 tot 200 ml amandelmelk
  • 1 eetlepel hennepzaad
  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad of chiazaad (20 minuten geweekt)
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 banaan of 50 gr blauwe bessen
  • eventueel extra water om het mengsel dunner te maken

Optioneel

  • 1 eetlepel maca poeder
  • 1 eetlepel proteïnepoeder

Doe alle ingrediënten in de blender. Laat het gedurende 1 minuut goed mengen tot een gladde massa.

Is de smoothie te dik, voeg dan wat water toe.

Laat het smaken!